Introduktion
Om "La Ferrage"
Køkkenet
Vores baggrund
Ugeprogram
Kogebøgerne
Opskrifter
Betingelser
Overnatning
Find vej
Kontakt os

Klik her for flere opskrifter

Tartine

En dag stod en gammel efterladt Beagle foran køkkendøren med mat og støvet pels, store bedende øjne og små trætte pusselanker. Hun var dog i god foderstand efter besøg i alle pastoratets skraldespande. I hendes halsbånd hang et navneskilt, hun hedder Tartine. Vi har senere erfaret at hendes mor var død, og hendes far havde betalt nogle ikke særlig samvittige franskmænd for at fodre hende.

Tartine er det franske ord for et stykke brød med alt fra smør, syltetøj, grøntsager over fisk til foie gras. Efter vinbarernes indtog er "tartine" blevet mere og mere raffineret, man hygger sig, klarer verdenssituationen, møder venner og træffer nye bekendtskaber over forskellige tartines og et godt glas vin, mens tiden iler afsted.

Her nogle enkelte tartine forslag.

Tuntartine

1 ds. tun på ca. 190 g, helst i olie, ellers tilsættes lidt mere olivenolie
60 g blødt smør
reven skal af 1 citron
ca. 2 spsk. citronsaft
ca. 2 spsk. olivenolie
1-2 spsk. hakket basilikum eller anden krydderurt
1-2 fed hvidløg, hakket
salt og peber

  1. Åben en dåse tun, gem olien, og mos tunfisken med en gaffel. Kør tunen med olivenolien i en hurtighakker, tilsæt derefter de andre ingredienser og kør det hele til en fin puré, smag til.
  2. Hæld moussen i en skål, sæt den i køleskabet i ca. 1/2 time (kan opbevares et par dage i køleskabet).

Smør moussen på ristet brød, drys med lidt kapers og hakket persille.

Tartine med tomat og kantereller

Steg svampene i olivenolie med lidt hvidløg, tilsæt små tomatbåde uden saft og kerner, smag til med salt og peber. Anret på grillede små stykker brød, dryp med lidt olivenolie og balsamico og drys med lidt frisk oregano eller timian.

Ostetartine

Tilbered en herlig ostecreme af gode osterester, som man har gjort igennem århundreder i Provence. I princippet kan anvendes alle former for bløde osterester, gøres mere eller mindre stærke efter ønske. Kan krydres med forskellige eau-de-vie, krydderurter og krydderier. Bruges som hors-d'oeuvre til at dyppe rå stave af grøntsager eller smøre på ristet toast "Tartine" eller som en del af et osteudvalg.

ca. 50 g roquefort, stuetemperatur (eller anden blåskimmelost)
ca. 150 g frisk gede- eller komælksost, stuetemperatur
2-3 spsk. creme fraiche
1-2 spsk. eau-de-vie de Kirsch - eller armagnac, cognac - marc de Provence, hvad man har og kan lide.
Peber fra mølle
Evt. frisk hakket timian og rosmarin.
Lidt salt, alt efter hvor salt osten er.
Evt. lidt piment d'espelette.

  1. Skær osten i små stykker og blend den i en hurtighakker. Tilsæt creme fraiche og smag til med eau-de-vie og krydderier. Blend til en glat masse.